Objavljeni rezultati prvog istraživanja Pokreta gorana Novog Sada o zadovoljstvu građana Novog Sada stanjem zelenila u gradu

29. септембра 2021.

Posetioci Novosadske cvetne pijace, koja je održana 24. i 25. septembra na platou ispred SPENS-a, imali su prilike da se priključe istraživanju Pokreta gorana Novog Sada o zadovoljstvu građana Novog Sada stanjem zelenila u gradu, kao i poznavanju dokumenata i politika vezanih za urbano ozelenjavanje u cilju ublažavanje klimatskih promena.

Podržite EKONEC

Podržite EKONEC

Prvo istraživanje sprovedeno je na uzorku od 502 građana.
Rezultati istraživanja ukazuju da više od polovine anketiranih Novosađana nije zadovoljno zelenim površina u gradu i da smatra da je njihov kvalitet nezadovoljavajući. Kao najmanje ozelenjeni delovi grada, u anketama se navode Centar, Detelinara i Grbavica. Ispitanici najčešće posećuju parkove (Dunavski, Limanski i Futoški) i Kej, a najviše njih posećuje zelene površine svakodnevno ili više puta nedeljno, pre svega zbog druženja sa ljudima, bega u prirodu, odmora, rekreacije i sporta.

Na zelene prostore se najčešće odlazi zbog njihove specifičnosti ili blizine mesta stanovanja, a u njima većina anketiranih provede sat-dva. Uprkos pozitivnom odnosu prema zelenim površinama, više od polovine anketiranih građana misli da ne može da utiče na izgled i sadržaj zelenih površina u gradu, a njihove želje odnose se na više parkova, dečjih igrališta, sportskih terena i parkova za pse i ozelenjavanje pojedinih delova grada, pre svega Detelinare, Centra i Grbavice.

Podržite EKONEC

Anketirani građani pokazuju nizak stepen poznavanja međunarodnih i nacionalnih dokumenata koji se odnose na zaštitu životne sredine i klimatske promene, nisu informisani da je potpisana Zelena agenda za Zapadni Balkan i generalno su neupućeni u pregovaračko poglavlje 27 u procesu evropskih integracija. Takođe, oni ne poznaju dovoljno institucije koje su u Novom Sadu zadužene za zaštitu životne sredine, a kada ih spominju, uglavnom navode JKP „Gradsko zelenilo“.
Tekst sažetih rezultata ankete pročitajte ovde.
Kompletnu percepciju građana o zelenim prostorima u Novom Sadu i javnim politikama iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena pogledajte ovde.
Izvor: Pokret gorana Novog Sada

Milisav Pajević

Podržite EKONEC

Impresum izdavača

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: