U Srbiji se godišnje baci oko 900 hiljada tona hrane!!!

29. септембра 2021.

U našoj zemlji godišnje se baci oko 900 hiljada tona hrane, dok veliki broj građana ne može da zadovolji osnovne životne potrebe koje uključuju i tri obroka dnevno – pokazuju podaci Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Podržite EKONEC


Podržite EKONEC

Bacanje hrane je višestruki problem, najugroženije kategorije ostaju bez dragocene pomoći, a sa druge strane ostaci zagađuju životnu sredinu.
U Srbiji na granici apsolutnog siromaštva živi skoro pola miliona ljudi, a u riziku od siromaštva je četvrtina populacije. Istraživanja pokazuju da najviše bačene hrane potiče iz domaćinstava, više od 60 odsto.

-Napomena „upotrebljivo do” podrazumeva poslednji dan kada je proizvod bezbedan za upotrebu, a „najbolje upotrebiti do” znači da se namirnice mogu jesti, ali da je prošlo vreme kada su bile najboljeg kvaliteta. Većina ljudi ne zna razliku, zbog čega hrana, koja je i dalje upotrebljiva, završi kao otpad, prevencija je ključna i zato je informisanje građana jedan od ciljeva kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost, kaže Miljana Kerču iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Mnogi građani zavise od donacija hrane koje su trenutno nedovoljne. Kampanja, koja će trajati do novembra ove godine, obuhvatiće brojne akcije doniranja hrane pred „Nacionalni dan davanja“, 9. oktobra. Sagovornica ističe da svako može dati svoj doprinos, a na koje načine – rešenje nedoumica je u nekoliko klikova.
Više o ovoj temi pročitajte ovde.
Izvor: RTV/ Željana Ostojić

Milisav Pajević

Podržite EKONEC

Impresum izdavača

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: