Ekološki intervjui u doba korone/ Vanja Petković, master analitičar zaštite životne sredine, predsednica Udruženja „Čepom do osmeha” : „Velike promene se dešavaju onda kada malim koracima i ličnim doprinosom pokažemo rešenost da promenimo svoj mikrosvet”

21. новембра 2020.

Recite mi kako Vam izgleda aktuelno stanje zaštite životne sredine u Srbiji?

Aktuelno stanje zaštite životne sredine kako u celom svetu, tako i u našoj državi, nije na zavidnom nivou. Mišljenja sam da čovek još uvek nije dovoljno svestan koliko je pitanje zaštite životne sredine važno, ne samo zbog opstanka prirodih dobara, već i zbog našeg zdravlja, i egzistencije ljudskog roda uopšte.

Svedoci smo da nas je priroda do sada na više načina opomenula nesvakidašnjim klimatskim promenama, a jedan od konkretnih primera su poplave koje su zadesile Srbiju, ne tako davne 2014. godine.

Green Group – Upravljanje otpadom i hemikalijama / 064/13-45-663

EKONEC klub čitalaca

Kako biste ocenili rad odlazeće administracije u Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije i imate li neka očekivanja od nove koja je nedavno počela sa radom?

Zaštita životne sredine je tema koja se tiče svih nas i stoga sebe ne smatram nekim ko bi trebao da ocenjuje rad drugih. Ono čemu težimo je podizanje ekološke svesti na viši nivo, kod svakog pojedinca, jer ćemo ukoliko ne budemo vodili računa o životnom okruženju, snositi nesagledive posledice.

Opet ističem da je zaštita životne sredine daleko kompleksnija i sveobuhvatnija oblast nego što se to na prvi pogled čini i da smo svi odgovorni za njeno očuvanje.

Više od osam meseci smo u pandemiji korona virusa. Kažite mi koliko je ona uticala na aktivnosti Udruženja „Čepom do osmeha” ? Da li su one usporene?

U prethodnom periodu je stao ceo svet, zaustavljene su aktivnosti u svim sferama društva, a promene za koje nismo bili pripremljeni, zadesile su i naše udruženje.

Činjenica je da se situacija nepovoljno odrazila na količinu sakupljenih čepova, ali ne zbog toga jer ih je bilo manje, nego jer su zbog stanja u kom smo se nalazili oni bili nedostupni i nepristupačni.

S druge strane posmatrano, period pandemije je ojačao vezu među našim volonterima širom Srbije, jer su sve vreme mislili o tome kako da pomognu drugima, pa tek onda sebi i na to smo naročito ponosni.

Iskreno govoreći, da mi je neko pre osam meseci rekao da neće leteti avioni, ili da 80 odsto privrede neće funkcionisati, ne bih mu poverovala.

Green Group – Upravljanje otpadom i hemikalijama / 064/13-45-663

EKONEC klub čitalaca

U „Ginisovu knjigu rekorda“ ušli ste 2017. godine sa mozaikom na kom je prikazana Zemlja, reciklaža, maskota „Čepom do osmeha“, takozvani Čepko, kao i golub mira, te sat na Petrovaradinskog tvrđavi. Otkud ideja za tom akcijom i koliko je taj predivan prizor i slika koja je otišla u Svet pomogao popularizaciji ove humanitarne akcije?

Ideja sa rodila sa iskrenom željom da u što većem broju okupimo koordinatore, volontere, sve one ljude koji podržavaju našu akciju i da kreativnim performansom zajedničkim snagama ukažemo na probleme zaštite životne sredine.

S druge strane, održana manifestacija bila je dokaz, da ujedinjeni i uz dobru volju posedujemo snagu da činimo lepe, korisne i stvari koje su uzrok značajnih promena u društvu.

Na sajtu https://cepomdoosmeha.org.rs/ se može videti mapa punktova sa kutijama u koje se mogu doneti i ubaciti čepovi. Interesuje me kako se može dobiti kutija za prikupljanje čepova i krenuti sa sakupljanjem čepova?

Tako je. Na mapi se nalaze lokacije registrovanih kutije za sakupljanje čepova, ali samo one koje su označene kao kutije „otvorenog tipa“. Pod tim se podrazumeva da su one dostupne i pristupačne svima i da svaki pojedinac može da preda sakupljene čepove na označenim punktovima. S tim u vezi, jasno je da sakupljačka mreža daleko više razgranata, uzimajući u obzir da na mapi nisu prikazane lokacije kutija „zatvorenog tipa“, zbog tipa institucija i objekata u kojima su postavljene.

Ono na šta uvek apelujemo, jeste da je dovoljno malo mašte i kreativnosti za samostalnu izradu kutije za sakupljanje plastičnih čepova. Dovoljno je označiti je našim logotipom, postaviti na željeno mesto i registrovati putem našeg sajta. U vezi sa svim informacijama, koje se tiču preuzimanja i transporta čepova, naši volonteri uvek stoje na raspolaganju.

Green Group – Upravljanje otpadom i hemikalijama / 064/13-45-663

EKONEC klub čitalaca

Na kojim akcijama trenutno radite?

Jako je teško postaviti jasne okvire svega onoga čime se bavimo, jer na to ne gledamo kao na akciju, niti na projekat, već ga doživljavamo kao način života.

Svakodnevno radimo na tome da uz pomoć znanja, veština i iskustva koje posedujemo, na inovativan i održiv način pomognemo zaštiti životne sredine i oslušnemo i razmemo potrebe, kao i pružimo svu potrebnu podršku i vidljivost deci i osobama sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom. To je cilj ka kom stremimo i ideja od koje nećemo odustati.

Šta Vi mislite o konceptu „zelena ekonomija“. Može li da zaživi u Srbiji?

Smatram da nije pitanje da li može, već da je potrebno da prihvatimo da je to neophodno. Naprosto, privredna grana treba da se prilagodi „zelenoj ekonomiji“, jer je to preduslov za uspešnu održivost. Moramo biti svesni da „zelena ekonomija“ nije budućnost, već treba da je doživljavamo kao sadašnjost.

Green Group – Upravljanje otpadom i hemikalijama / 064/13-45-663

EKONEC klub čitalaca

Kako kod građana podići nivo svesti o neophodnosti zaštite životne sredine?

Čvrsto verujem u to da se sve velike promene dešavaju onda kada malim koracima i ličnim doprinosom pokažemo rešenost da promenimo svoj mikrosvet, o kojoj god temi da je reč, pa i o zaštiti životne sredine.

Potrebno je da udruženi, uložimo puno truda, rada i istrajnosti, jer je jedini način da delujemo globalno i da menjamo svet, tako što ćemo početi od nas samih.

Milisav Pajević

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: