Slobodan Krstović : Zaštita životne sredine je u vrhu prioriteta NALED-a

29. септембра 2021.

Zaštita životne sredine je u vrhu prioriteta Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i zbog toga smo 2019. okupili sve zainteresovane kompanije, lokalne samouprave i organizacije civilnog društva u Savet za zaštitu životne sredine, kako bi zajednički radili na osmišljavanje sistemskih rešenja za bolje upravljanje tokovima otpada, razvoju cirkularne ekonomije i pravedniju i efikasniju naplatu taksi i naknada u toj oblasti, kaže šef NALED-ove jedinice za zaštitu životne sredine Slobodan Krstović.

Podržite EKONEC

Podržite EKONEC

Parteneri na projektu „Ka boljem upravljanju otpadom od hrane Republici Srbiji” su Nemačka razvojna saradnja GIZ i Esotron sa kojima NALED radi na kreiranju zakonodavnih rešenja i uređenju tokova biootpada.

Prema rečima menadžerke projekta u GIZ-u Sanele Mandić Veljkovski, GIZ podržava strateško partnerstvo sa privredom i privatnim kompanijama, ali u projektima zaštite životne sredine veoma je važna sardanja sa medijima.

Da su mediji važan partner u zaštiti životne sredine, istakao je i Bojan Gligić, direktor kompanije „Esotron”, koja je prvi i jedini operater koji je u Srbiji počeo da sakuplja otpadna jestiva ulja i organski otpad, a sada radi na odvajanju hrane od komunalnog otpada kako bi se sprečili štetni efekti koje hrana ima kada završi na deponoiji.

Na projektu upravljanja staklenom ambalažom partneri NALED-a su Sekopak i Apatinska pivara.
Marketing menadžerka u Sekopaku Milica Kuzmanov kaže da su postigli dobre rezultate zahvaljujući izveštavanju medija o projektu sakupljanja stakla.

Maja Barać Stojanović iz Apatinske pivare potvrdila je da su rezultati u sakupljanju staklene ambalaže fantastični, ali da za to nije dovoljna samo infrastruktura i saradnja za lokalnom samoupravom.

Podržite EKONEC

Podsetimo, u prostorijama NALED-a, pre nekoliko dana su uručena priznanja novinarima i studentima koji su pobedili na nagradnom konkursu u okviru projekata „Ka boljem upravljanju otpadom od hrane u Republici Srbiji“ i „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji su deo šireg DeveloPPP programa, pokrenutog od nemačkog Saveznog ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj, a koji partnerski sprovode NALED, Sekopak, Esotron i Apatinska pivara.

Podržite EKONEC

Podržite EKONEC

Nagradu za izveštavanje o projektima upravljanja staklenom ambalažom i otpadom od hrane u kategoriji studentskih radova dobili su student završne godine Tehnološko – metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu Đorđe Vučković i studentkinja Visoke škole strukovnih studija Beogradske politehnike Mina Vučković.

Za jedinstven osvrt na teme ne samo iz svog ugla, već i iz ugla lokalnih samouprava nagrađen je prilog novinarke Radio Novog Sada Dragane Ratković i novinarke regionalne televizije Pirot Vanje Mijalkov.

Za priloge o tome kako građani vide pravilno upravljanje staklenom ambalažom i odlaganje otpada od hrane i na koje probleme najviše ukazuju nagrađeni su novinarka dnevnog lista „Politika” Andrijana Cvetićanin i urednik ekološkog portala „EkoNEC“ Milisav Pajević, urednica Centra za promociju cirkularne ekonomije Marija Dedić i novinarka RTS-a Jelena Vukobrat.

Slobodan Krstović je zahvalio nagrađenim novinarima na izveštavanju o projektima o upravljanju staklenom ambalažom i otpadom od hrane i pozvao sve medije da zajedničkom kampanjom sa građanima, privredom, organizacijama civilnog društva i asocijacijom kao što je NALED unaprede sistem upravljanja otpadom u Srbiji.
-Potrebno je raditi na edukaciji. Životna sredina i edukacija su procesi koji idu ruku pod ruku, kaže Krstović.

U NALED-u najavljuju da uskoro pokreću projekat za prikupljanje sijalica na fakultetima Univerziteta u Beogradu i institucijama u Kragujevcu kao i projekat gde će simulirati alternativni vid sakupljanja ambalažnog otpada- depozitni sistem.
Biće odabran jedan grad gde će biti postavljeni aparat koji će omogućiti građanima da vraćaju ambalažu, a da za to za uzvrat dobijaju bonuse u radnjama koje će biti deo ovog sistema. Ideja je da pokažemo da takav sistem može biti uveden na teritoriji cele Srbije.

Milisav Pajević

Podržite EKONEC

Impresum izdavača

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: