Ana Radojević, energetski menadžer Grada Kragujevca predstavila je rezultate rada u 2021. i najavila planove za 2022. godinu

29. децембра 2021.

U toku protekle godine završeni su radovi na dve osnovne škole, koji su finansirani od strane Ministartsva rudarstva i energetike i grada Kragujevca. Radi se o energetskoj sanaciji Osnovnih škola „Radoje Domanović” i „Prota Stevan Popović“.

Podržite EKONEC

Podržite EKONEC

Vrednost radova na OŠ „Radoje Domanović” iznosila 35 miliona dinara, od čega je Ministarstvo obezbedilo 20, a grad 15 miliona dinara.


Na školi je zamenjena stolarija, postavljena je izolacija, postojeće fluo svetiljke su zamenjene LED sijalicama i ugrađeni su termostatski ventili i cirkulacione pumpe sa promenjivim brojem obrtaja na sistemu daljinskog grejanja.

Početkom godine završeni su radovi i na Osnovnoj školi „Prota Stevan Popović“ u selu Čumić, koji su obuhvatili zamenu stolarije, postavljanje izolacije, zamenu grejanja (prelazak sa grejanja na električnu energiju na grejanje na pelet) i zamenu unutrašnjeg osvetljenja. Vrednost ovih radova je iznosila 60 miliona dinara.

U toku je javna nabavka za izvođača radova za energetsku sanaciju Osnovne škole „Mirko Jovanović”, koju će takođe Ministartsvo finansirati sa 20 miliona dinara, dok će grad obezbediti ostatak novca.

Na školi će biti zamenjena stolarija, postavljena izolacija, postojeće fluo svetiljke biće zamenjene LED sijalicama i biće ugrađeni termostatski ventili i cirkulacione pumpe sa promenjivim brojem obrtaja na sistemu daljinskog grejanja.

U toku protekle godine, po prvi put je sproveden konkurs za subvencije domaćinstvima za mere energetske efikasnosti – ugradnju stolarije, zamenu kotlova na čvrsta goriva kotlovima na gas i pelet i ugradnju solarnih kolektora za zagrevanje potrošne tople vode.
Ministartsvo rudarstva i energetike je izdvojilo 5 miliona dinara, a grad 5.800.000 dinara i finansirano je 146 domaćinstava. Od toga 72 za zamenu stolarije, u vrednosti 6,299,480.09; 11 domaćinstava za kotlove na pelet, vrednosti 935,000.00; 62 domaćinstva za kotlove na gas, vrednosti 3,451,834.50 i jedno domaćinstvo je dobilo subvenciju za solarne kolektore vrednosti 120.000 dinara.

U toku je konkurs za subvencije za solarne panele za proizvodnju električne energije, tačnije za privredne subjekte koji se bave ugradnjom solarnih panela (konkurs je otvoren do 5. januara 2022. godine i nalazi se na linku: https://www.kragujevac.rs/javni-poziv-za-ucesce-privrednih-subjekata-u-sprovodjenju-mere-energetske-sanacije-putem-ugradnje-solarnih-panela/).
Nakon toga, krajem januara biće raspisan konkurs za građane. U ove svrhe je obezbeđeno 10 miliona dinara – pet miliona od Ministarstva i isti iznos od grada Kragujevca.

Podržite EKONEC

Podržite EKONEC


Kompletan tekst koji je napisala Ana Radojević, energetski menadžer Grada Kragujevca možete pročitati ovde.

Milisav Pajević

Podržite EKONEC

Impresum izdavača

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: